+387 33 765 570 | +387 33 230 310 komercijala@senigor.ba

Pitali smo arhitekte i dizajnere kako izbjeći ružno izvedene elemente u kupatilu kao što je pogrešno postavljen čiviluk za peškire, neugodnog osvjetljenje kupatila, tepih položen od zida do zida, itd. Također uključujemo najsmješnije situacije koje su naši eksperti zatekli u kupatilima njihovih mušterija.

Šta dizajneri enterijera najviše mrze vidjeti u kupatilu klijenta? Za jednog od naših eksperata to su morske školjke koje jednostavno vire iz zidova tuša. “Ne podnosim ugrađene dječije naglaske u kupatilima”, rekla je. Savjetovala je da ako želite da se svi ukrasi u Vašem kupatilu čine jednu harmonizovanu cjelinu, fokusirajte se na lako zamjenjivu dodatnu opremu.

1. Loše osvjetljenje u kupatilu

Ako ste ikada ostavili traku brade neobrijanu ili nanijeli toliko korektora ste stavili naglasak na manu koju ste pokušavali sakriti, okrivite loše osvjetljenje. Jedan od najvećih grešaka koje možete napraviti kada je u pitanju osvjetljenje u kupatilu je da postavite svjetlo direktno iznad ogledala, upozorio je naš ekspert. “Ovo za posljedicu ima samo da Vam naglašava podočnjake i daje Vam dojam da izgledate stariji nego što zapravo jeste.”

Jedan od naših enterijerskih dizajnera naglašava da rasvjeta u kupaonici ima nekoliko funkcija. “Svi mi koristimo ogledalo u kupatilu da se spremimo za izlazak ili šta god drugo, ali i da se opustimo i razmazimo.”

Umjesto toga, osvjetlite ogledalo zidnim lampama tako da se lampe udaljene otprilike 170 centimetara od poda, savjetovao je naš dizajneri enterijera. Novi način za osvjetljenje ogledala je inspirasan od strane Hollywood-a. Jednostavno zalijepite LED trake na vanjske ivice svog ogledala i divite se svim divnim konturama svog lica koje nikada dosad niste mogli primjetiti.

“Dobro osvijetljeno ogledalo zbog kojeg izgledate sjajno povećava Vaše samopouzdanje”, rekao je naš dizajner enterijera. Bitno je pravilno iskombinovati ambijent, vještačko i prirodno osvjetljenje kako biste postigli savršeno osvjetljenje u Vašem kupatilu.

2. Loš odabir tepiha

“Pitam se šta je nekoga dovelo na tu ideju, zaprepašten sam svaki put kada zateknem takvu situaciju”, rekao je naš dizajner enterijera o neprivlačnom i nehigijenskom izboru tepiha koji prekriva pod kupatila od zida do zida.

Svako ko je ikada čistio kupatilo Vam može reći da se pod koji okružuje VC školjku može smatrati najprljavijim područjem u kupatilu. Čak i potpuno čista voda i vodena para može potpuno uništiti tepih. “Tepisi lako upijaju vlagu i nakon izvjesnog vremena će mirisati kao plijesan”, rekao je naš dizajner enterijera.

Umjesto tepiha, u svoje kupatilo ugradite pločice ili vodo otporan parket koji je specijalno dizajniran za kupatila. Kao alternativni podmetač za vlažne noge, “isprobajte prostirke od bambusa ili mikrofibre i klonite se pamuka koji se sporo suši “, rekao je naš dizajner enterijera.

3. Nedostatak ladica i kabineta

Neusklađene boce na rubu kade ili na podu tuša pretrpavaju Vaše kupatilo. Zbog toga je dobra ideja da napravite kut za odlaganje. „Želim da ljudi vide materijale, elemente dizajna, rasvjetu – a ne policu na kojoj se nalaze lijekovi ili nešto slično“, rekao je naš dizajner enterijera.

Pozicija niše je ključna: “Mrzim kad je to prva stvar koju primijetim kada uđem u kupatilo”, rekao je naš dizajner enterijera.

Umjesto toga, sve ono što bi trebalo stajati u tušu uklonite iz vida. “Ako ih sklonite, to stvara mjesto za brijanje nogu”, rekao je naš dizajner enterijera. Naše klijentice nam uvijek govore koliko vole kada se misli na ovo.

4. Nedostupni peškiri

Često smo iznenađeni koliko često naši klijenti ne postavljaju lako dostupne šipke za odlaganje peškira. “Bez obzira na to koliko je kupatilo estetski privlačno, nema ništa gore od toga da morate prošetati na drugi kraj kupatila da biste uzeli peškir nakon tuširanja”, rekao je naš dizajner enterijera.

Umjesto toga šipke objesite na strateški način: izvan tuša, pored kade i kraj umivaonika. Nemate mjesta za cijelu šipku za peškire? Nikakav problem! Jednostavno instalirajte čiviluke umjesto šipki.

5. Haotična kombinacija boja

“Važno je razmisliti prije nego što naručite teraco pločice i živopisne nijanse boja i na kraju to sve izgleda kao ogroman nered”, rekao je naš dizajner enterijera. I ako volite maslinasto zelene boje ili žutu boju koja nalikuje puteru, to ni slučajno nemojte izražavati bojama u kupatilo. “Te boje obično čine da Vaš ton kože izgleda grozno”, upozorio je naš dizajner enterijera.

Naša preporuka je da se držite umirujućih boja “poput golih, zemljanih i nježnih tonova koji čine bolju pozadinu. Ne želite izgledati kao da ste bolesni dok se oblačite.” Mi savjetujemo klijentima da ograniče jake boje na uokvirena umjetnička djela. U idealnom slučaju, ta umjetnička djela trebaju da prikazuju nešto što nisu masline ili maslac.