+387 33 765 570 | +387 33 230 310 komercijala@senigor.ba

Kada kažemo termoizolacija najčešće mislimo u stvari na termoizolacijski materijal, čija je funkcija da zaštiti objekat od spoljašnjih toplotnih promjena i održi stalno prijatnu temperaturu u unutrašnjosti objekta. Da bi se jedan materijal mogao nazvati termoizolacijskim, mora da ima nisku vrijednost koeficijenta toplotne provodljivosti.

Protok topline neizbježna je posljedica kontakta između predmeta različite temperature. Termoizolacija pruža područje izolacije u kojem se toplinska vodljivost smanjuje ili se toplinsko zračenje odražava. Izolacijska sposobnost materijala mjeri se kao inverzna toplinska vodljivost. Niska toplinska vodljivost ekvivalentna je visokoj izolacijskoj sposobnosti (vrijednost otpora). U toplinskom inženjerstvu, druga važna svojstva izolacijskih materijala su gustoća proizvoda i specifični toplinski kapacitet.

Danas je na tržištu dostupno puno jeftinih i standardizovanih termoizolacijskih materijala. Većina ovih materijala se koristi u građevinarstvu već jako dugo. Svaki od ovih termoizolacionih materijala ima svoje prednosti i nedostatke. To znači da prilikom odabira materijala koji će se ugrađivati u Vaš dom trebate biti jako oprezni i dobro informisani o tome koji bi materijali bili najprikladniji i najisplativiji.

Toplinska masa je masa teških materijala koji u kombinaciji stvaraju odličan termoizolacioni material. Uobičajeni materijali koji se koriste za stvaranje toplinske mase uključuju beton, ispunjene betonske blokove ili obrađeni kamen. Svi ovi materijali se obično ugrađuju u podove ili zidove. Ako se pravilno upotrebljava – prava količina na pravom mjestu, zajedno sa odgovarajućom vanjskom izolacijom – toplinska masa može Vam pomoći da održavate ugodne temperature u Vašem domu tokom cijele godine.

Kada se govori o samim materijalima koji se koriste za termoizolaciju u savremenom građevinarstvu najzastupljeniji su proizvodi na bazi plute, otpadaka od prerade drveta, i dr, ali apsolutna dominacija pripada proizvodima načinjenim na bazi polistirola i mineralnih vlakana. Senigor d.o.o. Vam u svojoj ponudi nudi:

  • Sve vrste materijala na bazi polistirola (stiropor EPS i XPS),
  • Mineralna vuna,
  • Kamena vuna,
  • Staklena vuna.

Zatražite ponudu