+387 33 765 570 | +387 33 230 310 komercijala@senigor.ba

NextGEN Gallery

Edit
Delete

Vijčana roba se sastoji od strojnih dijelova koji služe za spajanje i pričvršćivanje. Ukoliko nemate potrebne sastavne dijelove, pretražite našu ponudu i pronađite korisne proizvode za potrebnu namjenu!

Vijak, u konstrukciji stroja, obično kružni cilindrični element s kontinuiranim zavojnim rebrom, koji se koristi ili kao pričvršćivač ili kao modifikator sile i kretanja.

Historičari ne znaju ko je izumio vijak. Većina dokaza nalaže da je izmišljen tek u posljednjih nekoliko hiljada godina. Prva poznata upotreba vijka bila je kao dio vijčane pumpe Senaheriba, kralja Asirije, za vodene sisteme u Visećim vrtovima Babilona i Ninive u 7. stoljeću prije nove ere.

Vijak se pokreće pokretanjem odvijača. Pretvara ovu rotacijsku silu (koja se naziva moment) u gornju i donju silu. Snaga vijka ovisi o međusobnoj distance između navoja i koliko su udaljeni od središta sile vijka. Veća snaga se može ostvariti približavanjem niti. Ako su navoji blizu, tada sa svakim okretanjem vijka pređe kraći put, ali se također prenosi veća sila.

Kod zategnutijih navoja vijak morate okrenuti više puta prije nego što bude čvrsto zategnut. Više snage možete dobiti i upotrebom predmeta koji Vam omogućavaju da primijenite silu što dalje od središta vijka. Zbog toga je vijak lakše okretati dugim ključevima. Ali postoji nedostatak kada upotrebljavamo duže ključeve. Duže ključeve morate pomaknuti dalje kako biste zavrnuli vijak na istoj udaljenosti.

Vijci mogu biti opasni za bilo koga, posebno za djecu. Vijci s oštrim vrhom na dršci dizajnirani su za probijanje materijala i mogu probiti i stvarno oštetiti Vašu kožu ako niste oprezni.

Precizni vijci dizajnirani su za razne svrhe, iako je većina prvenstveno namijenjena pričvršćivanju dvije površine. Vijci se mogu koristiti uz podloške kako bi se spriječilo oštećenje ciljnog kućišta, a pomoću četverokutnih matica ili šesterokutnih matica pričvršćivač treba pričvrstiti sa stražnje strane. Sve vijke karakterizira vanjski navoj duž osovine, a većina ima neku vrstu glave vijka.

Nudimo Vam:

  • Vijke (drvo/iverica, lim/metal, hangar/turbo/gips/imbus vijci…);
  • Tiple (PVC, metal, udarne, fasadne tiple…);
  • Podloške;
  • Matice/navrtke;
  • Navojne šipke;
  • Nitne i pop-nitne;
  • Španere;
  • Eksere.

Brendovi:

 

 

 

Zatražite ponudu