+387 33 765 570 | +387 33 230 310 komercijala@senigor.ba

Boje i lakovi u našem asortimanu možete pronaći u velikom broju te za razne profesionalne i osobne primjene. U našoj ponudi možete pronaći boje i lakove za drvo i metal, dekorativne tehnike, fasadne i unutarnje boje, boje za beton i bazene te razne vrste premaza i ostalih potrebnih i pomoćnih sredstava.

Boje se mogu podijeliti u dvije skupine prema sustavu po kojem nastaje očvrsli sloj. To su nekonvertibilne i konvertibilne boje. U proizvodnji boja se koristi širok izbor sirovina koje se mogu grupisati prema njihovojoj funkciji.

Sredstvo, nosač ili vezivo su izrazi koji se koriste za označavanje ulja ili smola ili njihovih kombinacija koje čine osnovu svih boja. Laneno ulje je dobar primjer biljnog ulja koje se koristi kao vezivo. U svim slučajevima mora imati sposobnost da se iz tečnosti niskog viskoziteta pretvori u tvrdu plastičnu foliju istovremeno povezujući sitne čestice pigmenta. Stvarna svojstva veziva mogu se u velikoj mjeri izmijeniti pigmentom.

Pigmenti su fine netopive kristalne čestice koje daju boju bojama. To mogu biti organski ili anorganski spojevi. Kako bi nastali očvrsli sloj boje mogao biti sjajan, pigment mora biti ispod površine. Količina sjaja se određuje, ali se odnos pigmenta i veziva obično mjeri na bazi volumena.

Vrlo sjajne boje s manje pigmenta imaju slabu vezujuću moć i ispod površine nema skoro nikakvog sjaja. Povećavanje proporcija pigmenta povećava tvrdoću, ali smanjuje fleksibilnost. Kvaliteta i količina pigmenta utječu na druga svojstva kao što su otpornosti na koroziju i vanjska trajnost.

Lak ima malo ili nimalo boje, proziran je i nema dodani pigment, za razliku od boja koje sadrže pigment i uglavnom su neprozirnih (ali mogu biti i prozirne). Lakovi se nanose preko drveta kao završni korak u primjenjivanju sloja za sjaj i zaštitu.

Boje i lakovi dolaze u širokoj paleti boja te dolaze u namjeni za razne površine. Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko izbora boje ili imate dodatnih pitanja naše stručno prodajno osoblje rado će Vam pomoći!

 

Zatražite ponudu