Rješenje sa osmijehom

Senigor kreće sa širenjem izvan Kantona Sarajevo

Senigor je 2023. uprkos izazovima s kojima su se susretali završio sa rastom prodaje od 8%. Osim toga u tekućoj godini kreću sa širenjem izvan Kantona Sarajevo a najavljuju i projekat izgradnje stambeno-poslovnog objekta na Grbavici.

U tekućoj godini nastavljaju sa širenjem i investiranjem. U martu otvaraju poslovnicu u Tuzli čime će u toj regiji povećati prisustvo sa specijaliziranim segmentom grijanja i hlađenja u kojem su skoro postali lideri u BiH.

Poslove gradnje nastavljaju putem sestrinske firme Infra group, te kreću sa izgradnjom poslovno-stambenog objekta “Blue dreams” na Grbavici.

O svemu ovome govorio je direktor kompanije Sadat Begić. “Senigor će se nastaviti dominantno baviti trgovinom, ali kao grupa zajedno sa našom firmom Infra group nastavljamo investirati u segment gradnje”, najavio je Begić.

Na početku smo nove poslovne godine, koji su bili ključni izazovi za Senigor u prethodnoj 2023.?

– Senigor je početkom prethodne godine izgubio najvažniji oslonac, ostali smo bez čovjeka koji je osnovao firmu i nepunih 20 godina bio njen direktor. Smrt Islam Senada bila je šok i nemjerljiv gubitak prvenstveno za njegovu porodicu a za nas u Senigoru gubitak lidera iznimnih ljudskih kvaliteta. U takvim okolnostima morali smo brzo reagovati i donijeti veoma važne odluke, što je i bio najveći izazov u prethodnoj godini. Tim ljudi na čelu sa mnom i sa nekolicinom prijatelja firme vodio je aktivnosti koje su trebale obezbjediti kontinuitet poslovanja i očuvati povjerenje od strane naših uposlenika, kupaca i povjerilaca. Rezultati koje smo postigli u prethodnoj godini potvrđuju da smo taj veoma osjetljiv proces uspješno završili.

Kako ocjenjujete rezultate Senigora  u 2023 godini?

– Senigor je prethodnu 2023. godinu unatoč problemima koje sam naveo, a koja je i bez toga bila teška, završio mogu slobodno reći uspješno. Godina u koju smo ušli sa planom stabilizacije, na kraju je završila sa pokazateljima koji potvrđuju porast naše prodaje za 8%. Ono na što smo također ponosni jeste činjenica da smo u prethodnoj godini odnosom prema usposlenima imali zanemariv odliv kadrova, a što je izražen problem u našem sektoru. Senigor je među onim kompanijama koja je prošle a i ove godine isplatila pomoć svojim uposlenima.  Dalje, napomenuo bih pomake koje smo napravili u segmentu digitalizacije pokretanjem kanala on-line prodaje. Na polju promocije, kampanja sa sloganom ˝za majstore i njihove majstorluke˝  bila je veoma uspješna.

 

Senigor u martu otvara poslovnicu u Tuzli, jesu li to naznake da Senigor kreće sa širenjem?

– Senigor sa dvije poslovnice u Sarajevu jeste u dosadašnjem poslovanju bio dominantno naslonjen na poslovanje u Kantonu Sarajevo. Jednostavno, dostigli smo nivo kada je za dalji rast bilo potrebno donijeti takvu odluku. Senigor više od 40% svoje prodaje obavlja izvan Kantona Sarajevo. Najznačajnija regija u kojoj smo prisutni nakon sarajevske jeste tuzlanska i naša odluka da otvorimo poslovnicu baš u Tuzli je s te strane logičan potez. Otvaranjem poslovnice u Tuzli želimo u toj regiji povećati naše prisustvo sa specijaliziranim segmentom  grijanja i hlađenja u kojem smo skoro postali lideri u BiH. Namjera nam je da ulaskom u ovaj segment ne remetimo poslovne odnose sa našim partnerima u Tuzlanskom kantonu. Smatramo da ćemo našim prisustvom u Tuzli obogatiti ponudu i time stvoriti dodatne pogodnosti za građane Tuzlanskog kantona.

 

Senigor je u nekoliko zadnjih godina ušao i u segment gradnje, nastavljate li u 2024. sa poslovanjem i u ovom sektoru?

– Senigor je u prethodne dvije godine investiranjem 7,4 miliona KM izgradio dva objekta apartmanskog tipa na Bjelašnici.  Poslovne gradnje u budućnosti  nastaviće naša sestrinska firma Infra group. Već u februaru ove godine kao grupa krećemo sa gradnjom poslovno-stambenog objekta ˝Blue dreams˝ od oko 8.000m2 na Grbavici u ul. Hercegovačka. Planirano je da ovaj projekat bude završen za 18 mjeseci. Dakle, Senigor će nastaviti dominantno se baviti trgovinom, ali kao grupa zajedno sa našom firmom Infa group nastavljamo investirati u segment gradnje. Naš je moto da u sektoru gradnje, kvalitet gradnje podignemo na takav nivo, da nove kupce dobijamo u najvećoj mjeri preporukama onih koji su već kupili našu nekretninu. Smatramo da je zadovljstvo kupca naše najsigurnije ulaganje u budućnosti.

 

Mora se priznati Senigor nekako nenametljivo izrasta u lidera, koji je ključ vašeg uspjeha?

– Vidite, Senigor u ovom momentu sa godišnjim prometom od 51,6 miliona KM još uvijek nije lider u BiH, ali sa kadrovima kojima raspolažemo i vizijom koju strpljivo provodimo na putu smo da to u skorije vrijeme zaista postanemo. Naša najveća vrijednost su naši uposleni, oni su zajedno sa menadžmentom ti koji su svaki dan našim kupcima i partnerima na usluzi. Zbog toga mnogo pažnje posvećujemo zadovoljstvu uposlenih i razvoju naših ključnih kadrova. Svjesni smo da samo motivisani i kompetentni kadrovi mogu iznijeti teret uspjeha. Dalje, pred nama su godine u kojima će Senigor nastaviti sa otvaranjem novih podružnica nastavićemo sa ulaganjima u skladišno–prodajnu infrastrukturu i širenje asortimana. Ovo su aktivnosti koje će u budućnosti stvoriti jak temelj za naš dalji organski rast. Također, kao grupa investiranjem u gradnju i stvaranjem dodatne vrijednosti kroz segment gradnje stvaramo pretpostavke za dugoročni rast i razvoj grupe. Na kraju kao društveno odgovorna kompanija uključili smo se u proces dekarbonizacije, planiramo dati svoj doprinos tom procesu izgradnjom jedne solarne elektrane za vlastite potrebe na našem objektu Dom centar u Osjeku, snage 145 kW. Prema tome, predan odnos prema poslu, motivirani i kompetentni kadrovi, investicije koje jačaju poziciju na tržištu i društveno odgovorno poslovanje ključ su uspjeha svakog pa i našeg biznisa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare